Fotoudstilling

Selvom det ofte er Rusland, der løber med al opmærksomheden …

… er Rusland blot én af femten tidligere sovjetstater, der i hvert deres tempo og i hver deres retning er på vej ud af totalitarismens greb. Dét er omdrejningspunktet for Anders Skærlund Petersen og Jesper Gormsens non-profit-podcast ‘Intet Nyt fra Vestfronten’. Det er med tiden blevet til tres timers radio om politik og kultur i Rusland og de øvrige sovjetstater, men også til tusinde billeder billeder fra reportagerejser i Armenien, Georgien, Estland, Kasakhstan, Letland, Litauen, Rusland og Ukraine.

I anledning af at Intet nyt fra vestfronten i 2018 fylder fem, viser Anders og Jesper de bedste fotos frem. I marts og april var de udstillet på Karens Minde Kulturhus, mens et udpluk hen over sommeren vil være udstillet på Ølsnedkeren. Herunder kan du høre om baggrunden for alle billederne i udstillingen.

Udstillingen har modtaget støtte fra Områdefornyelse Sydhavnen.

Anders og Jesper foran elbilen, der skulle tage dem rundt på første reportagetur i 2015. Turen fra Sydhavns Station tog redaktionen på en 2.685 km lang rejse før den kom retur fra ladeproblemer i Kaliningrad, lastbilsurfing og (næsten) tomt batteri i en svensk skov.

Man kan tale om et "hand-drain" fra Letland - ikke om et brain-drain. Antons Sapriko, stifter af og direktør for internetvirksomheden Scandiweb, som blandt andet står bag Thomson Reuters, New York Times, Jysk Sengetøjslager, Lancome, L’Oreal og LEGOs webbutikker. Foto: Anders Skærlund Pedersen.

– Der er ikke sket et brain drain fra Letland, men et hand drain, mener Antons Sapriko, der ikke har svært ved at finde højt kvalificeret lokal arbejdskraft til sit firma, Scandiweb. Riga, Letland, 2015. Foto: Anders Skærlund Petersen.

Under Anden Verdenskrig forviste man omkring en halv million Volga-tyskere til Kasakhstan. Nu forsøger deres efterkommere at lære mere om deres kultur, fortæller medarbejder i den tyske kulturorganisation, Wiedergeburt, Anastasija Sjusjina. Astana, Kasakhstan, 2017. Foto: Anders Skærlund Petersen.

– Vi har kørt i bus i ni timer og stået i kø i fire, men her er tingene så meget billigere, at det godt kan betale sig. Galina og hendes datter Ansjelika venter på bussen i frihandelszonen mellem Kina og Kasakhstan. Khorgos, Kasakhstan, 2017. Foto: Anders Skærlund Petersen.

Armenien grænser op til fire laNarine Teknejyan fra NGOen "Youth is Power", der arbejder for at skabe dialog mellem armenske, tyrkiske og aserbadjanske unge. Foto: Anders Skærlund Petersen.

‘Youth is power’ arbejder for at skabe dialog mellem armenere, tyrkere og aserbajdsjanere, forklarer Narine Teknejyan. Pga. af det armenske folkemord i 1915 og striden om Nagorno-Karabakh har Armenien ikke diplomatiske forbindelser med nabolandene Tyrkiet og Aserbajdsjan. Jerevan, Armenien, 2016. Foto: Anders Skærlund Petersen.

– Vi vil have vores fabrik genåbnet. Vrede arbejdere demonstrerer udenfor regeringsbygningen. Jerevan, Armenien, 2016. Foto: Anders Skærlund Petersen.

Først i halvfemserne lå bjerbyen Mestia øde og mange valgte som Jimsheri Chartolani af flytte ned i lavlandet. Nu er der igen kommet turister til egnen og Jimsheri overvejer at flytte tilbage. Foto: Jesper Gormsen

– Lige efter krigen mod Rusland i 2008 var Mestia næsten helt affolket. Nu er folk begyndt at vende tilbage. Jimsheri Tjartolani foran et af de tårne, hvor georgiere i generationer har samlet forråd og gemt sig, når fjenden kom ned fra bjergene. Mestia, Georgien, 2016. Foto: Jesper Hasseriis Gormsen.

Nina Abkhaladze og Beka Gotsadze og en af deres sønner i færd med at sætte mærkater på 2000 flasker rødvin til det amerikanske marked. Foto: Anders Skærlund Petersen.

Da kommunisterne kom til magten måtte Beka Gotsadzes familie opgive vindyrkningen. Nu har han genoptaget familietraditionen og driver sammen med sin kone Nina Akhaladze den økologiske vingård, Gotsa Family Wines. Tbilisi, Georgien, 2016. Foto: Jesper Hasseriis Gormsen.

To chauffører fjoller, mens de venter på kunder. Gori, Georgien, 2016. Foto: Anders Skærlund Petersen.

Det har ikke været nemt, men det har været det hele værd. Karine Machado vendte i 2014 tilbage til Armenien efter 40 år i USA. Her er hun flankeret af sin svigersøn og en af sine ansatte i vin- og delikatessebutikken Santa Familia. Foto: Anders Skærlund Petersen.

– Den sovjetiske mentalitet sidder stadig i de ældre armenere, fortæller Karine Machado, der er vendt tilbage til sit hjemland efter 40 år i Los Angeles. Her ses hun sammen med sin svigersøn og en af sine ansatte i delikatessebutikken Santa Familia. Jerevan, Armenien, 2016. Foto: Anders Skærlund Petersen.

Solnedgang under Expo 2017. Astana, Kasakhstan, 2017. Foto: Jesper Hasseriis Gormsen.

Skål! Georgiere kan noget, vi danskere har svært ved – være frie og helt spontane i nuet. Morgendagen kommer alligevel, og hvad så? På grænsen til Tyrkiet nær Batumi, Georgien, 2016. Foto: vi fik for meget at drikke:-)

Den lysende sovjetiske fremtid, som man forestillede sig den i tresserne. Karaganda, Kasakhstan, 2017. Foto: Jesper Hasseriis gormsen.

Kærlighedsstatuen Ali and Nino på den tilbagelænede promenade i Batumi. Georgien, 2016. Foto: Anders Skærlund Petersen.

Ung mand for foden af Bogdanovitj-gletcheren. Shymbulak, Almaty, Kazakhstan, 2017. Foto: Jesper Hasseriis Gormsen.

Først kom russerne, så kom tyskerne og så kom russerne igen. Og blev. Taxachaufføren Artur Talu kunne dårligt tro det, da Estland igen blev uafhængigt igen i 1991. Pärnu, Estland, 2015. Foto: Anders Skærlund Petersen.

Enhver epoke har sine idealer (...) For vores generation, så er dét her vores ungdom, det er vores ære og stolthed, at vi dengang tjente og blev mænd. Veteran fra de sovjetiske faldskærmstropper Tomass Vitols. Foto: Anders Skærlund Pedersen.

Enhver epoke har sine idealer (…) For vores generation, så er dét her vores ungdom, det er vores ære og stolthed, at vi dengang tjente og blev mænd. Veteran fra de sovjetiske faldskærmstropper Tomass Vitols. Foto: Anders Skærlund Pedersen.

Udstillingen på økomuseet i Karaganda består af genbrugt rumskrot og ting, der er smeltet under atmosfæriske atomprøvesprængninger. Og man må gerne røre! Frivillig på museet, Dmitrij Kalmykov. Karaganda, Kasakhstan, 2017. Foto: Anders Skærlund Petersen.

– Tatoo. Taboo. Fængselstatoveringer er æresbevisninger i den kriminelle underverden, og det er både ulovligt og farligt at lave dem, forklarer Gia. Tbilisi, Georgien, 2016. Foto: Anders Skærlund Petersen.

– Man troede ikke, at noget kunne gå galt. Forskningsdirektør på Tjernobyl-museet. Anna Korolevskaja. Kiev, Ukraine, 2015. Foto: Anders Skærlund Petersen.

Efter to timer i kø, kan denne gamle kvinde omsider lægge sin hånd i en afstøbning af præsident Nasarbajevs hånd og ønske sig noget. Bayterek-tårnet, Astana, Kasakhstan, 2017. Foto: Jesper Hasseriis Gormsen.

Sjakéls forældre blev som alle balkariere forvist til Centralasien under anden verdenskrig. I dag er der kun 200 balkariske familier tilbage i det sydlige Kazakhstan og det nordlige Kirgisistan. Tien-Shan observatoriet, Almaty, Kasakhstan, 2017. Foto: Anders Skærlund Petersen.

Bling. Kasakhisk pige poserer foran den pallietbeklædte facade på Qatars pavilion ved Expo 2017. Astana, Kasakhstan, 2017. Foto: Jesper Hasseriis Gormsen.

To mænd får sig en tidlig morgendukkert og en snak i Sortehavet. Batumi, Georgien, 2016. Foto: Jesper Hasseriis Gormsen.

En facade som alle andre. Jerevan, Armenien 2016. Foto: Anders Skærlund Petersen.

Josef Stalin – forbryder eller folkefader? På Stalin-museet i diktatorens hjemby hælder man mest til det sidste. Gori, Georgien, 2016. Foto: Anders Skærlund Petersen.

“Krim” står der på nummerpladen til venstre. Mange russere er stolte af det, der i Rusland kaldes “genindlemmelsen” af Krim. Kaliningrad, 2015. Foto: Anders Skærlund Petersen.

Indkøbscenteret Kul Sharif ved aftentid. Astana, Kasakhstan, 2017. Foto: Jesper Hasseriis Gormsen.