About us

Intet nyt fra vestfronten is a Danish monthly podcast on politics, business and culture in the former Soviet states

Hosts are Anders Skærlund Pedersen and Jesper Hasseriis Gormsen. Anders has spent about five years in Russia and the Ukraine working as an engineer and Jesper about five years in Russia working freelance as an interpreter and journalist.

Intet nyt fra vestfronten is the Danish translation of German author Erich Maria Remarque’s classic “All Quiet on the Western Front” (“Im Westen nichts neues“). Our podcast was born out of disappointment with Danish media coverage of the former Soviet states. In each episode we try to give a more detailed picture of recent political business or cultural affairs.

Our podcast can be found in Danish on iTunes and on our Youtube channel Intet nyt fra vestfronten.

4 thoughts on “About us

  1. Hans Jørgen Nymark

    Hej Jesper og Anders.

    Jeg lytter hver måned til jeres podcasts med stor interesse, men ville gerne høre lidt mere om, hvad de “almindelige lønslavers” hverdag er, i de lande I besøger.

    Hvordan de lever efter deres egen opfattelse, hvad deres drømme er?

    Hvad de kan få ud af deres løn? Hvordan deres boligsituation?

    Deres mulighed for at komme omkring? Hvordan holder holder de ferie?

    Hvordan er deres job? Er det meningsfuldt? Hvad ville de hellere beskæftige sig med?

    Hvordan er deres fordomme om os her i Vesten?

    I kan nok tænke jer til noget mere, når I nu sidder over for dem “face to face”.

    Ellers mange tak for de altid interessant podcasts I laver og at I gider!!!

    Venlig hilsen

    Hans Jørgen Nymark

    Husrækken 5

    8350 Hundslund

    Reply
  2. Jesper Post author

    Kære Hans Jørgen,
    Tusind tak for din ros og dine spørgsmål!
    De almindelige lønslavers hverdag, i de lande vi besøger, er meget forskellige.
    I det følgende vil jeg koncentrere mig om forholdene i Rusland. Selv her er der meget store forskelle mellem land og by – lyt fx. til vores juniudsendelse fra 2013 om “de fire Ruslande”. I landsbyerne sker der ingenting, i storbyerne er er langt flere muligheder, mens folk i industribyerne – og især i de såkaldte monobyer, der er afhængige af én fabrik – arbejder i de virksomheder, der nu engang ligger i byerne. Jeg kan varmt anbefale Jeremy Morris bog “Every-day post-socialism”. Den har han skrevet på baggrund af flere års interview med arbejdere fra russiske industribyer. Her husker de halvfemserne som en forfærdelig tid, og nullerne som en tid, da de begyndte at leve som mennesker igen. De lever i en verden, hvor personlige tjenester og byttehandler udgør en meget stor del af økonomien og de har meget små og konkrete drømme. For en historie om meningsfuldt arbejde og drømme kan jeg varmt anbefale de to interviews med Zjenja, som vi bragte i januar og februar 2015.

    De fleste russere har i de seneste år oplevet en reallønstilbagegang, dvs. at de kan købe færre varer for deres løn end de kunne før. Boligsituationen afhænger stærkt af byen, men man er ofte afhængig af familien langt længere end man er i fx Danmark.
    Økonomien sætter en grænse for russernes muligheder for at rejse, og politisk er der pres på de ansatte i statsvirksomheder for at de skal holde ferie på Krim.
    Hvad angår deres fordomme, ja så er de jo forskellige alt afhængig af, hvem man taler med. Nogle har rejst meget og har kun ganske få, andre har mange. Forleden viste jeg to mandlige russiske skuespillere rundt i København. Da en kvinde tabte sin taske sprang en af dem frem for at hjælpe hende, men den anden holdt ham tilbage og jeg forstod på situationen, at de tror, at danske kvinder er hårdtslående feminister, der bliver sure, hvis man forsøger at være en gentleman.

    Det var lidt om russerne, forholdene i de andre sovjetstater er meget anderledes. I de tre baltiske lande har man oplevet en større økonomisk fremgang og på grund af deres ringe størrelse og EU-medlemsskab har de typisk også rejst mere. Værre er det gået i Centralasien, hvor flere lande er sunket tilbage til en slags middelalderligt klansamfund, hvor en lille elite lever godt, mens det store flertal er afhængigt af de penge, som familiemedlemmer i det relativt rige Rusland sender hjem.
    Jesper

    Reply
  3. Luba

    Hej Jesper og Jørgen.

    Jeg er lige stødt på jeres side i forbindelse med ferniseringen “Fra Sydhavnen til Soviet” på Karens Minde. Jeg har selv taget turen omvendt, dvs. fra Soviet til Sydhavnen og har derfor med stor interesse lyttet til podcastene. Medierne og forskerne ignorer for det meste denne del af verden, selvom jeg tror der er megen nysgerrighed omkring Rusland fra gennemsnitsbefolkningen. Mødte engang en brasilierne der ikke mente at Brasilien overhovedet var eksotisk, men derimod Rusland!

    Jeg synes det er nogle meget spændende emner i tager op, I kommer vidt omkring denne stadig meget “lukkede” og spændende del af verden, som man sjældent får et “rigtigt” indblik i. Jeg synes jeres podcasts, billeder og hjemmeside giver et mere nuanceret billede. Man får selv lyst til at være med!

    Holder I flere lignende arrangementer eller foredrag i fremtiden?

    VH
    Luba

    Reply
    1. admin Post author

      Kære Luba,
      Tusind tak for din ros! Foreløbigt hænger fotoudstillingen på Karens Mindes kulturhus måneden ud, så bliver det besluttet, om den skal fortsætte eller udstilles andetsteds.
      Der kommer helt sikkert flere arrangementer, men indtil videre må du nøjes med de 61 afsnit, der ligger her på hjemmesiden og på iTunes 😉
      mvh
      Jesper

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.