Navalnyjs valgmøde i Borisovo

Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj revser bystyret i Moskva. Foto: Jesper Gormsen.

Transskription af dele af Navalnyjs valgmøde i Borisovo
5. august 2013, oversat af Jesper Gormsen

Tidskoderne svarer til minuttallene i optagelsen af vælgermødet

01.15.

Jeg hedder Aleksej Navalnyj. De sidste 17 år har jeg boet lige derovre nabometroen her i nærheden sammen med min kone og to børn.

Jeg har to vidergående uddannelser.

Jeg kommer fra en militærfamilier og som lille rejste jeg fra den ene lukkede by til den anden.

De af jer, der har fulgt mit arbejde de seneste år vil vide at jeg er sådan en irriterende mindretalsaktionær, der stikker snuden i alting, i Gazproms sager, i Rosnefts. Jeg stiller spørgsmål, lægger sag an osv. Jeg bliver tit spurgt hvorfor.

Jeg er en af dem, der altid tæller efter. I løbet af de sidste femten år, de her rige år under Putin, har Rusland tjent tre trillioner dollars på salg af olie, gas og metaller.

03.15

Er det meget eller lidt? Det er så meget at det er Det svarer til 640.000 rubler til alle russere, fra oldinge til spædbørn. eller 2,5 mio til min familie. Jeg ligger i retssag med dem alle sammen fordi jeg ikke kan svare på spørgsmålet: hvor er mine 2,5 mio?

Mange af jer husker, at der under Brezhnev flød en lind strøm af oliedollars ind i landet. Nogen blev brugt rigtigt, nogen blev brugt forkert, men i det mindste ved vi, hvad de blev brugt på. Vi skal bare dreje hovedet lidt. Man byggede de her bydele, udbyggede metroen, man byggede enorme fabrikker, udbyggede rumindstruen, skabte en stor hær for de her penge. Sendte penge til Asien og Afrika.

Men lad os se os omkring nu. Vi tjener flere penge nu. Er der blevet bygget nye fabrikker i de seneste år? Nej. Hvor er rumindustrien? Hvor er jernbanerne, som tilhører os alle sammen? Hvor er infrastrukturen? Ved i hvor meget jernbane der bliver bygget hvert år? Lige så meget, som der bliver bygget i Kina hver uge.

Kina har hverken olie og gas. Det har vi. Derfor lægger jeg sag an mod Gazprom og Rosneft for jeg synes at de har bestjålet mig personligt. De har haft hænderne ned i mine lommer og stjålet min jernbane, mine fabrikker, mit uddannelsessystem, mit sundhedssystem. Jeg har ikke nogen anden by, ikke noget andet land. Al den her gas og olie er allerede solgt. Pengene er slæbt et eller andet sted hen, jeg har ingenting. Skal jeg glæde mig over, at der er blevet 121 dollarmilliardærer i Rusland? De fleste lejligheder i London, der koster mere end en million pund, bliver købt af russiske embedsmænd. Skal jeg være stolt af det? Nej, derfor blander jeg mig og ligger i retssag fordi jeg synes, at de har bestjålet mig personligt. Og de har bestjålet jer. Og vi siger ikke noget.

17.30

Til hvert møde er der en der stiller sig op og siger, at det jo ikke nytter noget! Som om det var den naturligste ting i verden: at vi på en og samme tid er de rigste og de allerfattigste. De stjæler jo det hele alligevel, vi bliver snydt, de forfalsker alligevel valgene, bruger fjernesynet til at gøre os til zombier. Og ingenting vil lykkes.

Så er det jeg spørger: hvorfor? Er vi de dummeste? Er vi forbandede? Det tror jeg ikke på. Jeg har hverken en anden by, intet andet land. Vi kan ændre alting, hvorfor tror vi at vi er fortabte?

19.45

Hvem er de ondskabsfulde mennesker,s om har taget magten i Moskva? Er det en million

nej, det er 200 familier. Folk der af en eller anden grund endte med at sidde i vigtige stillinger.

Og det er jo ikke fordi de har maskinkanoner rettet imod os. De udnytter, at vi er passive. Vi trækker hele tiden på skuldrene og siger, ja de stopper milliarder i lommen på vejprojekt — sådan er livet.

Men sådan bør livet ikke være!

Jeg er fuldstændigt overbevidst om, at vi kan ændre det. At jeg gennem jer når ud til andre. I vil fortælle det videre lad os gå til urnerne og så kan vi vælge hvem som helst. Og vælge nye bagefter.

Magten ligger i jeres hænder. Jeg er sikker på at vi sammen kan bygge en dejlig by for jer og for jeres børn.

21.00 spørgsmål

29.15

Man kan registrere sig i min valgkampskontor og få udleveret et banner med påskriften «For Navalnyj». Eftersom Sobjanin ikke har nogen, der gratis vil have sådan et banner hængende, så er han selvfølgelig ærgrelig. Rundt omkring i Moskva sker der fantastiske ting.

Jeg har lagt en video ud, hvor man kan se sådan nogen usbeker i bjergbestigerudstyr firer sig ned fra taget og skærer disse bannere ned. Det er strafbart. Sobjanin og hans kumpaner tænker slet ikke over, at den her stakkels usbek for det første ikke er forberedt til arbejde i højderne. Han kan dratte ned og slå sig fordærvet. For det andet, når man får trænet alle usbeker til at kravle rundt på altaner, så vil de ikke gøre andet. Så vil antallet af lejlighedstyverier stige.

35.00 indvandrere og narko

Rusland har det største heroinforbrug i verden. Er det fordi er der findes en eller anden narkomafia? Nej, lad mig fortælle en typisk historie. Der kommer en ung mand hertil fra Usbekistan for at finde arbejde. Typisk er det folk fra landområder, der flytter hertil, så han kan ikke engang russisk. Han får arbejde på en byggeplads, bliver forkølet, får lungebetændelse, bliver fyret, får ingen løn. Han kan jo ikke ligge og dø udenfor byggepladsen. Han ringer til sin fætter. Fætteren har taget 300 g heroin med. Den sælger de bare for at overleve. Sådan hænger det sammen.

Så længe indvandrere hertil uden nogen form kontrol kommer hertil fra Centralasien, så vil de have narkotika med, for det er en måde at tjene til billetten på og have til de første par uger her. Når det kommer til illegal indvandring, så ligger Rusland også nummer et i verden. Er I klar over, at 40 procent af alle tadjikiske mænd bor i Moskva? Det er hele landet, der er flyttet hertil. De kommer her til, fordi man kan tjene penge på dem.

36.40

Når vi skal til EU eller USA så skal vi have visum. Det er der ingen af os, der bliver fornærmede over. Hvorfor kan en hvilken som helst indbygger i Tadjikistan eller Usbekistan så — uden et udenrigspas — så købe en billet hertil og blive her så længe han vil. Lad os indføre visumpligt overfor disse lande, så der kommer færre indvandrere.

44.00

10.000 frivillige

ikke fordi de elske rmig, men fordi de elsker sig selv og deres familie.

vi vil kæmpe for

og regner med at have valgobservatører på 1000 og valgtilforordnede på 2500 ud af de i alt 3300 valgsteder i Moskva.

102.000 indbyggere

Hvem er det der forfalsker valgresultaterne her? Er det en eller anden almægtig valgmafia? Nej. Det er tre tanter i bydelsadministrationen. Hvordan kan det være at disse tre tanter hver kan svindler med 102.000 menneskers stemmer? Det vil jeg ikke finde mig i. Og det skal I heller ikke. Hvis vi virkelig vil kan vi ændre det og tvinge de her tanter til en retfærdig valghandling. Hvis vi virkelig tror på vores egen styrke. Hvis vi omsider begynder at tro på, at det er folket, der kilden til magten. Kan jeg li dem, der sidder på magten, stemmer jeg på dem. Kan jeg ikke li hvad de har udrettet — farvel og tak. Og kandidater, der ikke kommer ud til debatter som denne — dem burde man sige farvel og tak til med det samme.

Vi er magten.

Der er mange der forholder sig ironisk til mine møder

få magten tilbage og bygge den by vi ønsker.

INTERVIEW MED TO TILHØRERE:
Elena 42.

– Jeg har rejst meget, boet i udlandet. Og så bliver uretfærdigheden tydelig, når du kommer her til og ser, hvordan folk lever i Europa og her. Jeg bliver ked af det på min forældres på mine naboers vegne, som ikke kan se det. De lever fra lønningsdag til lønningsdag, fra

Der er altid plads til miraklet. Det bliver måske svært, måske lykkes det ikke, men måske gør det.

Nadezhda Semjonovna 67

– Det er svært at vælge, fordi der er mange, der gerne vi være borgmester. Det bliver nok Sobjanin. Det er forudbestemt. Jeg vil næppe stemme for ham, men sådan hænger vores valg sammen, at det er på forhånd kendt hvem, der bliver præsident, borgmester. Lige nu tror jeg desværre, at det bliver det svært at ændre på. Det er korruption, som man kommer til at bekæmpe i årtier. Det vil de simple folk, som er mødt op her i dag, ikke kunne gøre noget ved. Desværre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.